update 04-05-2019
|
Twee keer brand in de koffiebranderij
Maar liefst 24 kranten, waaronder het veelgelezen Boxmeers Weekblad, schreven over de dubbele brand in de koffiebranderij van Jan Hendrix, die vlak bij het stationnetje van Sambeek stond. De eerste brand brak uit op dinsdagavond 26 april 1938 om half twaalf en de tweede een kwart etmaal later.
"Spoorwachter Van Hout merkte dat er brand was ontstaan in de Van Jee Koffiebranderijen van de heer J. Hendrix", schreef het Boxmeers Weekblad. "Telefonisch werd de brandspuit van Sambeek en de motorspuit van Boxmeer gewaarschuwd, die beide spoedig ter plaatse waren. Met vereende krachten slaagde men erin de brand tot het voorste gedeelte te beperken. Omstreeks een uur 's nachts meende men het vuur meester te zijn, maar tegen half zes 's morgens werd de brandweer wederom gealarmeerd en nu voor de magazijnen, waar het vuur hevig oplaaide. Ofschoon ook nu de brandweer spoedig verscheen, kon men echter niet voorkomen dat ook dit gedeelte geheel uitbrandde." De schade was niet gering: de gehele koffiebranderij mét machines ging verloren. De oorzaak van de brand is nooit achterhaald.
Vijf jaar vóór het uitbreken van de brand had de in Venray geboren Jan Hendrix bij de gemeente Sambeek een verzoek ingediend tot 'het maken van een koffiebranderij aan de grintweg van Sambeek naar Lactaria' (het latere Stevensbeek). Omdat een 4 pk-motor de koffiebrandmachine zou gaan aandrijven moest er door hem een hinderwetvergunning worden aangevraagd. Alvorens burgemeester en wethouders van Sambeek deze konden afgeven, kregen Sambekenaren de gelegenheid om bezwaren tegen de bouw in te brengen. Maar niemand deed dat. Ook de arbeidsinspectie voorzag geen problemen, met als gevolg dat in oktober 1933 Jan Hendrix zijn koffiebranderij kon gaan inrichten. De machinerieën werden geleverd door de Emmericher Machinenfabrik & Eisergiesserei uit Emmerich. De koffiebranderij is in november 1933 in gebruik genomen.
Jan Hendrix woonde toen al elf jaar bij het stationnetje van Sambeek. Hij was handelaar in onder andere granen, kunstmest en brandstoffen. Hij was gehuwd met de Boxmeerse Anna Hutten. Het echtpaar kreeg zes kinderen, waaronder zoon Engelbertus (Bert), die later jarenlang in villa Nia Domo zou wonen.
De koffiebonen uit de nieuwe branderij werden verkocht onder het merk Van Jee, naar de eerste letter van de voornaam van de Sambeekse ondernemer. Volgens een bericht in het Boxmeers Weekblad zou de koffiebrandmachine dagelijks 8000 pond koffiebonen kunnen verwerken.
Nog geen maand na de brand gaven burgemeester en wethouders vergunning af tot de herbouw van de koffiebranderij. Die werd voor 1185 gulden (nu: ruim 11 duizend euro) gebouwd door Harrie Huijbers, een eveneens bij het Sambeekse station wonende aannemer.
|
Rond de Toren 28 januari 2020